Wie zijn wij

Het koor

Vereniging Cantiamo is jong, verrassend en leergierig. Jong omdat Cantiamo bestaat uit 30 zingende leden tussen de 18 en 35 jaar oud. De dames hebben verschillende achtergronden maar delen samen een grote passie: zingen! Het koor bestaat sinds 2005 en is in die tijd enorm gegroeid op muzikaal-technisch niveau.

Verrassend is het gevarieerde repertoire. Het koor gaat graag de uitdaging aan met lastige klassieke muziek of anderstalige stukken. Daarnaast worden er ook met veel plezier en enthousiasme bijzondere bewerkingen van populaire- en musicalmuziek uitgevoerd. Ook verrassend is de bijzondere samenstelling van de harmonie (SSAA) in deze leeftijdscategorie en de intense koorklank.

Tot slot zijn alle koorleden leergierig. Cantiamo zoekt continu uitdagingen in de muziek, maar besteedt daarnaast ook veel tijd aan de ontwikkeling van de zangtechniek van de koorleden en de kwaliteit van de muziek.

Cantiamo zoekt internationaal naar muzikale samenwerkingen middels koorreizen. In het verleden heeft het koor geparticipeerd op internationale koorfestivals in Bangor (Ierland), Jersey (Engeland), Nice (Frankrijk) en Krakau (Polen), waar het koor naast geweldige ervaringen en het versterken van de onderlinge verbondenheid ook een aantal prijzen heeft gewonnen, waaronder de Korencup Delft 2013. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan in 2015 heeft Cantiamo een theaterstuk geproduceerd. Onder leiding van een band en 4 acteurs heeft het koor het theaterstuk 'Samen één' op de planken gebracht. Wat een geweldige ervaring!

In januari 2020 heeft Cantiamo de provinciale NKF competitie van Zuid-Holland gewonnen. Waardoor we ons nu twee jaar lang 'Beste koor van Zuid-Holland' mogen noemen. 

Bertram Treling was van 2005 tot 2020 de dirigent en artistiek leider van Cantiamo. Ook heeft hij verschillende stukken voor Cantiamo gearrangeerd om de muziek zo mooi mogelijk uit te laten komen. In 15 jaar heeft hij het koor laten groeien en steeds de koorklank weten te verbeteren. 

Dirigent Gregor Bak

Dirigent Gregor Bak

Sinds de zomer van 2020 is Gregor Bak de dirigent van Cantiamo.

Gregor en Cantiamo kenden elkaar al van de samenwerking tussen het Oeral Kozakkenkoor en Cantiamo tijdens het Oranjeconcert in 2013. Ook had Gregor in het verleden al een aantal repetities voor Cantiamo gestaan, als invaller voor Bertram. Zo hebben wij Gregor leren kennen als een hele fijne, energieke, enthousiaste en bovendien zeer kundige dirigent.

Na zijn studies in klassieke piano en muziekwetenschap is Gregor een aantal jaar docent muziek geweest op verschillende middelbare scholen en dirigeerde hij diverse koren. Zo is hij sinds 1993 als dirigent verbonden aan het bekende Oeral Kozakkenkoor in Den Haag. Naast dirigent en pianist is Gregor bekend als televisiepresentator van onder andere het klassieke muziekprogramma ‘C-Majeur’, ‘Thank you for the music’, en ‘Zo Vader Zo Zoon’. Momenteel is hij als dirigent en pianist actief bij verschillende grote sing-a-long’s en begeleidt hij sopraan Francis van Broekhuizen in talloze concerten door het hele land. 

Vocal Coach Jitske Bras

Jitske BrasNaast onze dirigent worden we ook maandelijks begeleid door onze vaste zangdocent en  coach Jitske Bras. Hierdoor kunnen we blijven groeien in onze vocale kwaliteiten.

Jitske studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Richting klassieke zang. Na haar studie heeft zij zich bezig gehouden met musical zang en heeft bij Joop van den Ende theaterproducties gespeeld in de musical The Sound of Music. Na een lange wereldreis is zij zich verder gaan ontwikkelen en behaalde het certificaat EVTS (Estill Voice Trainings System) en verdiepte zich in de CVT methode. Opera bleef ook een passie voor Jitske en zo studeerde zij intensief bij Prezrenka en James MC Cray. Naast deze lessen is zij bij De Nationale reisopera gaan zingen en deed verschillende producties zoals Boris Goudanov, Medea en koorprojecten.

Naast het coachen van Cantiamo geeft Jiske zangles/vocaltrainingen aan het VAK in Delft, traint zij vrouwenkoor Chansemble en geeft ze les in haar eigen zang- en coachingpraktijk. Ze richt zich hierbij op de persoonlijke groei van haar leerlingen via de media zang, stem en theater.